את בית "השומר" הקימו אנשי ארגון "השומר" ובני משפחותיהם בשיתוף קיבוץ כפר גלעדי והמועצה האזורית גליל עליון. המוזיאון נפתח לציבור בשנת 1969.
סיפורו של ארגון "השומר" מתמקד בתקופת העלייה השנייה כשהתעורר הצורך בהקמת כוח מגן עברי. בשנת 1907 הוקם ארגון "בר גיורא" ובהמשך החליטו חבריו להרחיב את פעילותם, להפוך אותו לארגון רשמי, וב-1909 הקימו את ארגון "השומר". ארגון זה התמקד בשלושה יעדים עיקריים: הגנה עברית, עבודה עברית והתיישבות עברית. אנשיו חלמו והגשימו את מטרותיהם והיוו בסיס לכינון המדינה שבדרך בנושאי ביטחון, התיישבות וחברה. הארגון פורק ב-1920 כאשר חבריו פנו למשימות שונות בתחומי הקמת יישובים, ביטחון והגנה, כינון תשתיות לאומיות ועוד.
במוזיאון מוצגים סרטונים קצרים המספרים את חוויותיו של איש "השומר" דרך חליפת מכתבים בינו לבין משפחתו. כמו כן יש במוזיאון תמונות ענק של צלמי התקופה, ליאו קהאן ואברהם סוסקין, כלים חקלאיים מקוריים, ביגוד וכלי נשק שונים של אנשי "השומר", פסלי ברונזה של הפסלת בתיה לישנסקי וכן סרט סיום מרגש של סיפורים מפי צאצאי משפחות "השומר" המסכם את שקרה לארגון לאחר פירוקו, המשך פועלם של חלק מהאנשים וחשיבות הגיוס והתרומה לצה"ל של ימינו. כמו כן יש במוזיאון תצוגות נוספות כגון גלריית פסלי אומנות של הפסלת בתיה לישנסקי וכן חדר המדמה את דירתם הצנועה של מניה וישראל שוחט בתל אביב.
מן המוזיאון נשקף נוף מרהיב הצופה אל עמק החולה, רכס נפתלי והרי הגולן.